Instructiuni pentru montajul panourilor sandwich

Instructiuni generale:

Instructiuni privind manipularea panourilor si dispozitivele folosite

Utilizarea unor sisteme de prindere a panourilor, actionate de o macara, este metoda cea mai convenabila pentru ridicarea panourilor pe pozitie. Se pot folosi mai multe tipuri de dispozitive pentru manipularea panourilor, dispozitive cu vacuum, utilizand ventuze, cu cleme si chingi sau franghii. In cazul unor panouri cu dimensiuni reduse, manipularea si transportul se poate face manual. Manipularea si deplasarea panoului pe orizontala se va face cu panoul pozitionat in cant. Muncitorii vor purta manusi de protectie. Este interzisa prinderea si ridicarea doar de o fata a panoului, existand riscul desprinderii acesteia de miezul de spuma.

Instructiuni privind preluarea panourilor si transportul acestora

Pentru prinderea panourilor la inaltime se utilizeaza un dispozitiv de ridicare cu nacela. Marginile metalice ale nacelei, care risca sa intre în contact cu panoul, se vor proteja suplimentar cu materiale textile, burete, etc.

Analiza criteriilor de sanatate si siguranta

  • Toate activitatile aferente asamblarii panourilor termoizolante trebuie executate respectand reglementarile de siguranta si sanatate profesionala aplicabile, pentru lucrarile de montaj, sub supravegherea personalului autorizat.
  • Nu se recomanda montajul panourilor termoizolante pe timp de ninsoare, vant puternic, temperaturi extreme.
  • Perimetrul de lucru va fi împrejmuit si semnalizat corespunzator. In timpul ridicarii si montarii, panourile vor fi asigurate cu franghii sau chingi de siguranta. Personalul calificat si instruit care lucreaza la inaltime va fi asigurat cu centuri de siguranta.

Instructiuni pentru panouri perete

Instructiuni montare panouri pe orizontal:

  • Montajul incepe din partea de jos a peretelui, dupa ce a fost montat lacrimarul in zona soclului. Pozitionarea panourilor pentru montaj se va face cu partea mufa tata in sus – la panourile cu prindere vizibila si partea de fixare a suruburilor in sus – la panourile cu prindere ascunsa.
  • Se aseaza pe pozitie urmatorul panou, respectandu-se imbinarea mama-tata si se impinge (manual sau cu dispozitive mecanice specifice) al doilea panou in zona de imbinare, asigurandu-se un rost minim.

Fixarea se face cu suruburi autofiletante. Imediat dupa montaj se va desprinde filmul de protectie aflat pe fetele metalice ale panourilor, daca nu s-a facut deja aceasta operatie.

Instructiuni montare panouri pe vertical:

  • Se fixeaza lacrimarul de structura existenta in zona soclului.
  • Primul panou se fixeaza cu suruburi autofiletante la coltul cladirii, asigurandu-se verticalitatea panoului pe ambele directii. Se aseaza pe pozitie urmatorul panou, respectandu-se imbinarea mama-tata si se impinge (manual sau cu dispozitive mecanice specifice) al doilea panou in zona de imbinare, asigurandu-se un rost minim fara deteriorarea panourilor.

Fixarea se face cu suruburi autofiletante. Imediat dupa montaj se va desprinde filmul de protectie aflat pe fetele metalice ale panourilor, daca nu s-a facut deja aceasta operatie.

Observatie

Imbinarea la interior a panourilor trebuie etansata cu cordoane de silicon sau banda butilica in cazul utilizarii panourilor la cladiri cu temperaturi controlate si umiditate ridicata ( ex. hale productie, sali de sport, abatoare, spalatorii, sedii administrative, etc.).

Suruburi de prindere

Suruburile se aleg in functie de natura structurii de care se fixeaza, de tipul si grosimea panourilor. Numarul suruburilor de prindere va fi de 3 bucati pe latimea de 1m a panoului (unul la mijloc si 2 catre extremitati). Prinderea panoului se va face de fiecare pana suport, asigurandu-se astfel un numar minim de 3 bucati suruburi/mp de panou. In cazul panourilor cu prindere ascunsa, se va fixa marginea ascunsa cu cate minim 1 surub in dreptul fiecarui reazam intermediar, iar capetele se vor fixa în afara surubului ascuns cu înca 2 suruburi, care se vor masca ulterior cu accesorii metalice. La acest tip de panouri se prevede un sistem de fixare a panoului si la nivelul soclului.

Pentru infiletarea suruburilor

Se recomanda folosirea de unelte de infiletat speciale cu putere si viteza controlata, astfel incat sa se evite deformarea fetei metalice a panoului prin strangerea excesiva a suruburilor. Taierea panourilor se face cu ferastrau mecanic cu banda cu lama cu dinti fini sau cu ferastraie circulare. Poate fi avantajos sa se aseze panoul intre 2 bucati de placaj sau alt material similar in scopul de a reduce vibratia in timpul procesului de taiere, eliminand astfel riscul desprinderii fetelor de miezul de spuma. Pentru taierea panourilor NU sunt permise polizoare sau orice alte masini ce pot provoca supraincalzirea in zona de taiere si in consecinta deteriorarea protectiei la coroziune. Eventualele aschii, resturi metalice generate in urma procesului de taiere TREBUIE imediat indepartate de pe suprafata metalica a panourilor, pentru a evita coroziunea.

Profile mascare

In zonele de imbinare a panourilor (cap la cap, perete/acoperis, soclu, in jurul golurilor, etc.) se prevad profile de mascare din tabla, care se vor fixa de panouri sau structura, cu popnituri de fixare (min 3 bucati/ml).

Instructiuni pentru panouri acoperis

Pentru acoperisul realizat din panouri termoizolante este necesara urmatoarea inclinare minima:

  • 7 % pt acoperisurile din panouri continue, fara imbinare transversala si luminatoare.
  • >10 % pt acoperisurile din panouri imbinate sau cu luminatoare (in cazul in care panta este mai mica de 10%, se iau masuri suplimentare de etanseizare).

Dispozitive de manipulare

Utilizarea unei macarale este metoda cea mai convenabila pentru ridicarea panourilor pentru acoperis. Panourile pot fi ridicate unul cate unul din pachet, folosind cleme metalice cu suruburi de strangere, prevazute cu tampoane de cauciuc in zona de contact; sau se poate ridica intregul pachet, cu ajutorul macaralei. In acest caz depozitarea pachetului pe structura de acoperis se face in zona cadrelor, la dispozitia dirigintelui de santier.

Lucrari premergatoare

Inainte de inceperea montajului panourilor, se verifica alinierea elementelor suport pe toata lungimea lor si existenta perpendicularitatii intre marginea acoperisului si directia streasinii. Eventualele neconcordante se rectifica.

Instructiuni privind montajul

Montajul panourilor se incepe pornind de la o extremitate a acoperisului, care se alege astfel incat directia de montaj sa fie opusa directiei de suflare a vantului. Se fixeaza primul panou cu suruburi autoforante numai dupa ce se asigura alinierea panoului la streasina si cu marginea acoperisului. Suruburile au prevazute calote metalice pentru marirea suprafetei de contact si se dispun la nivelul fiecarei cute, in dreptul panelor suport.

Pe partea superioara a ultimei cute a panoului se dispune o banda de etansare permeabila la vapori dar impermeabila la apa si pe partea interioara a panoului pe limba de imbinare se aplica un cordon de banda butilica. Se aseaza urmatorul panou, respectandu-se imbinarea, astfel incat cuta libera a panoului urmator sa se aseze peste ultima cuta a panoului anterior. Pentru a se obtine o buna etansare la imbinare si un rost minim trebuie sa se asigure presarea panourilor la imbinare.

Recomandam utilizarea a minim 2 unelte speciale cu presare automata sau manuala care sa confere o imbinare corespunzatoare fara riscul de a deteriora marginile panourilor. La nivelul imbinarii se va introduce un surub autoforant cu calota metalica, ce asigura fixarea panourilor de structura de sustinere. Se vor dispune inca 2 suruburi (in dreptul cutelor) pentru fixarea panoului, astfel incat numarul de suruburi sa fie minim 3 la ml (pe latimea panoului), respectiv minim 3 buc la mp/panou.

Procedeul se repeta, fixarea se face panou cu panou. Pentru infiletarea suruburilor se recomanda folosirea de unelte de infiletat speciale cu putere si viteza controlata, astfel incat sa se evite deformarea fetei metalice a panoului prin strangerea excesiva a suruburilor.

Observatie

In situatia in care, lungimea pantei nu se poate acoperi cu un singur panou, se utlizeaza 2 panouri asezate cap la cap, panoul dinspre coama fiind chertat. Chertarea (taierea tablei de la fata interioara si a spumei) se face in fabrica, panourile livrandu-se chertate, dar cu capatul de tabla si miez de spuma neindepartat.

Indepartarea tablei si a spumei se va face pe santier, inaintea montarii. In acest caz se incepe cu montajul panoului de la streasina (si de la marginea acoperisului), urmand ca dupa fixarea primului panou sa se fixeze si panoul dinspre coama (cel chertat). In dreptul suprapunerii, pe fata metalica superioara a panoului de la streasina se vor dispune 2 cordoane de silicon sau banda butilica, astfel incat dupa asezarea tablei panoului de la coama, sa nu existe riscul infiltrarii apei din precipitatii. Eventualul rost la nivelul miezului de spuma se va umple cu spuma poliuretanica. Fiecare capat de panou va trebui sa aiba reazem, minim 5 cm, astfel incat sa fie posibila fixarea capetelor panourilor de structura suport. Tabla care se suprapune, se va fixa de tabla superioara a panoului de la streasina cu suruburi de coasere, min. 3 bucati/ml.

Profile mascare

Marginile acoperisului vor fi mascate cu profile din tabla, fixate de panouri sau structura cu popnituri sau suruburi de fixare (min 3 bucati/ml). Imbinarea panourilor la coama se acopera la exterior cu un profil de coama din tabla, fixat de panouri in dreptul cutelor, sub care se aseaza o izolatie din polipropilena expandata, cu profil similar panourilor de acoperis. Rostul rezultat la imbinarea panourilor la coama se umple cu spuma poliuretanica si se mascheaza cu un profil de subcoama.

Nerespectarea instructiunilor de montaj poate duce la obtinerea unor constructii neconforme si cu vicii ascunse.

Cerinte minime pentru montajul panourilor sandwich.

Ne poti scrie pentru ca unul dintre consultantii nostri de vanzari sa va ajute in a lua cea mai buna alegere.